10 úžasných faktů o černých kočkách

768addb4289318eae4d3e88278df5b20Ve středověku byly černé kočky považovány za společnice čarodějnic a i dnes jsou stále v očích mnoha lidí považovány za nositelky smůly a neštěstí. Černé kočky mají auru mystiky a nezkrotnosti – možná právě to je pro nás tak fascinující.

Francouzský novinář a spisovatel Max O’Rell to říká: “To, zda černá kočka přináší smůlu, nebo ne, záleží na tom, zda jste člověk nebo myš.”

1. Černé kočky jsou odolnější než všichni ostatní
Vědci z Národního institutu zdraví zjistili, že genetické mutace, které vedou k zbarvení černé srsti, mohou poskytnout určitou ochranu před nemocemi. Jedná  se o stejné geny, které souvisejí u lidí s HIV rezistencí.

Kromě toho nabízí černá srst dokonalou kamufláž – bez ohledu na to, zda se má kočka za soumraku skrýt nebo je na lovu.

2. Existuje spousta plemen černých koček
Asociace kočičích fanoušků (CFA), která se považuje za největší asociaci chovatelů koček na světě uznává celkově 22 plemen koček s černou srstí, včetně Bombajské kočky, což je mimochodem jediné plemeno, u kterého je pro standard plemene nezbytná černá srst od kořene až po špičku chloupků.

Melanismus – zčernávání srsti nebo kůže má až 13 z 37 divokých, ale i domácích kočičích druhů. Gen pro barvu černé srsti se dědí dominantně.

611e9f9b1272068a4a0487dcc52134883. Černé kočky mohou rezivět
Samozřejmě ne doslova! Mnoho černých koček však získá červenohnědou barvu, když jsou vystaveny sluníčku. Je to proto, že světlo může odhalit skrytou mourovatou kresbu.

Za trvalým hnědým zbarvením černé kožešiny však může být také nedostatek živin: Za změnu zbarvení může být odpovědný nedostatek aminokyseliny tyrosin nebo minerální mědi.

4. Černé kočky přináší štěstí
Na rozdíl od jejich obvyklého obrazu u nás (nositelky neštěstí), jsou černé kočky v mnoha kulturách naopak za nositelky štěstí a dokonce i lásky. Například černá kočka v životě japonské svobodné ženy je považována za ideální magnet pro muže. V Británii jsou černé kočky dokonalým svatebním darem, který přináší nevěstě štěstí a věčnou lásku. A angličtí námořníci dlouho věřili, že černé kočky přinášejí štěstí na palubu a umožňují bezpečnou cestu domů.

5. Černé kočky mají svůj den
Američané slaví „Den ocenění černých koček“ 17. srpna, Britové od roku 2010 slaví 27. října „Národní den černé kočky“.

6. Černé kočky jsou často nechtěné
Je to smutná pravda: Podle studie britské organizace Cats Protection z roku 2017 čekají černé kočky v útulcích na nový domov v průměru o 13 % déle než jiné barevné druhy.

Americké studie ukázaly, že černé kočky jsou často vnímány jako méně přátelské a agresivnější – pravděpodobně proto, že pro mnoho lidí je obtížnější posoudit jejich výrazy obličeje kvůli černé srsti.

Pexels-photo-1715092 (1)7. Není černá jako černá
Pigmentový eumelanin je zodpovědný za barvu černé srsti. I ty nejmenší změny ve své struktuře poskytují různé gradace barvy černé srsti – to vytváří různé barvy, jako je čokoládová nebo skořicová. Kromě toho mohou některé faktory vést k tomu, že se například v srsti ukládá méně pigmentů a srst je pak zbarvená např. do modra.

8. Černé kočky mají vlastní kavárnu
V japonském městečku Himeji mají kočičí kavárnu, kde najdete pouze černé kočky. V „Nekobiyaka“ nosí všechny kočky stuhy různých barev, aby je návštěvníci mohli rozeznat.

9. Černé kočky jsou hvězdy ve filmu, televizi i literatuře
Zde je malý výběr slavných černých koček:
Salem z televizního seriálu “Sabrina
Sněhová koule II z televizního seriálu “The Simpsons”
Pluto z povídky „Černá kočka“ od Edgara Allena Poea
Thackery Binx z amerického fantasy filmu “Hocus Pocus”
Luna z anime série “Sailor Moon”
Isis z televizního seriálu “Star Trek”

10. Nejbohatší kočka na světě je černá!
Když zemřel v květnu 1988 Ben Rea z Velké Británie, odkázal Blackiemu – poslednímu přeživšímu z 15 koček, se kterými odešel do důchodu,  jmění ve výši 7 miliónů liber. Až do dnešního dne je Blackie v Guinessově knize rekordů označena jako „nejbohatší kočka“

Zdroj: www.geliebte-katze.de

Leave a Reply

Your email address will not be published.