8 faktů o zrzavých kočkách, které vás možná překvapí

Zrzavé kočky jsou považovány za velice energické, inteligentní, ale i mazlivé. Někdy se o nich také říká, že mohou být i trochu bláznivé a agresivní. Co se však skrývá pod jejich zářivou oranžovou srstí a proč na nás zrzavé kočky tak fascinují?

Zrzka

Jim Davise, tvůrce světoznámé kreslené kočky jménem Garfield  v tom má naprosto jasno: „V mé mysli je obloha modrá, tráva zelená a kočky zrzavé.“

1. Zrzavé kočky jsou z 80% samci

Gen zrzavé barvy srsti je dominantně děděn prostřednictvím chromozomu X , z nichž samice nese dva (XX) a kocouři jeden (XY). Zrzavý kocour se narodí vždy, když má matka zrzavou barvu srsti. Barva srsti otce není vůbec důležitá. Jinak je tomu u koček. K narození zrzavé samičky dochází pouze tehdy, když oba rodiče mají základní barvu zrzavou. Protože je to mnohem méně běžné než v prvním případě, asi 80 % zrzavých koček jsou samci a 20 % jsou samice.

2. Zrzavé kočky nejsou nikdy opravdu jednobarevné

Každá zrzavá kočka má kresbu, která se jmenuje “Tabby” – nejsou to jednobarevné zrzavé kočky. Tabby vzor má čtyři různé varianty:

  • makrela
  • pruhy (klasický mourek)
  • skvrnitá
  • světlejší a tmavší místa na každém chloupku srsti

3. Zrzavé kočky a zrzaví lidé mají jednu věc společnou

Pigment feomelanin je zodpovědný za zrzavou barvu srsti i vlasů u lidí a může objevit ve všech stupních.

4. Zrzavé kočky mají pihy

U zrzavých koček lze často pozorovat malé černé skvrny na nose, tlapkách nebo sliznicích. Černé skvrny jsou samy o sobě neškodné a během života kočky mohou přibývat. Pokud se však některá vyvíjí podezřele, měli byste navštívit veterináře, protože i u koček se může rozvinout rakovina kůže.

Cat-1652880 1280

5. Zrzavé kočky hledají nový domov rychleji

Studie University of California, Berkeley říká, že podle účastníků testu (bylo jich 189) byly zrzavé kočky hodnoceny obzvláště dobře – byly vnímány jako přátelské a mazlivé. To dokazuje proč si tyto kočky nacházejí nový domov rychleji.

6. Zrzavé kočky jsou legendární

Kolem zrzavých koček propletou nejrůznější mýty a legendy. Podle křesťanské víry bylo charakteristické „M“, které nosí zrzavé kočky na čele kvůli jejich mourovatému vzoru, požehnáním od Marie, Ježíšovy matky. Zrzavá kočka ohřívala a uklidňovala Ježíše v jesličkách a proto panenka Marie požehnala kočku tím, že nechala na čele svůj iniciál.

Podobný příběh se vyskytuje také v islámu: Během modlitby byl prorok Mohamed natolik ponořen, že si nevšiml jedovatého hada, který se k němu přibližoval. Zrzavá kočka ho na hada upozornila a jako projev vděčnosti prorok kočku požehnal.

7. Zrzavé kočky jsou filmové a televizní hvězdy

Zrzavé kočky jsou skuteční hrdinové na plátně a kdo by je mohl obviňovat? Jejich kouzlo jednoduše okouzlí každého. Zde je malý výběr rudých mediálních hvězd:

  • Garfield
  • Crookshanks/Křivonožka  (Harry Potter)
  • Orangey (Snídaně u Tiffanyho)
  • Jones (Alien – strašidelný tvor z podivného světa)
  • Spot (Star Trek – Nová generace)
  • Thomas O’Malley (Aristocats)
  • Pryskyřník (Hunger games)
  • Bob (Kocour Bob)

8. Zrzavé kočky jsou tak trochu otesánci

Zdá se, že zrzavé kočky mají zvlášť silnou chuť k jídlu, vzhledem k četným zprávám majitelů koček. Takto se říká, že se zrzavé kočky rádi přejídají a jídlo nacházejí  na těch nejpravděpodobnějších místech – někdy dokonce i věci, které nejsou pro kočky vhodné nebo dokonce toxické. To také souvisí s názorem, že zrzavé kočky jsou náchylnější k tloušťce. O tomto předsudku však neexistuje vědecký důkaz.

Zdroj: www.geliebte-katze.de

Leave a Reply

Your email address will not be published.