Jak poskytnout první pomoc kočce

Pets-2691948 1280Když jste svědky nehody nebo najdete zraněnou kočku, tak je důležité rychle poskytnout první pomoc, kterou můžete zachránit jeden kočičí život. Nespoléhejte se na to, že jich kočka má ještě dalších 8, jak se říká.  Možná bojuje právě o ten svůj jediný a vy jí můžete pomoct. Nebojte se dělat chyby – nejhorší chybou je zůstat nečinný.

Především zachovejte klid. Hektické jednání není pro kočku k ničemu a může jí zbytečně vystresovat natolik, že situaci nezvládne. Pokud je kočka na nebezpečném místě (např. na vozovce), nejprve zabezpečte místo nehody, než začnete poskytovat pomoc. Důležité! Pokud je to možné, měli byste se co nejdříve obrátit na veterináře.

Když chcete manipulovat s kočkou je vždy lepší mít připravenou deku nebo bundu, protože kočka může být úplně vyděšená bolestí a strachem. Možná se vám pokusí utéct nebo zaútočit. S přikrývkou můžete nejen udržet zvíře lépe, ale můžete jí přikrýt, což má většinou uklidňující účinek. Navíc deka udrží kočku v teple v případě, že je podchlazená. Přikrývka vás navíc chrání před kousavými a poškrábáním. Pomalu přistupujte ke zraněné kočce a mluvte jemně a uklidňujícím způsobem. Přitom již můžete určit, zda je kočka při vědomí a jak na vás reaguje. U koček v bezvědomí vyčistěte dýchací systém, poskytněte umělé dýchání, zkontrolujte krevní oběh.

Takže nejprve vyčistěte dýchací cesty. Pokud nemůžete odstranit cizí předmět, protože je hluboko v krku kočky, zvedněte jí za zadní nohy a poklepejte na hrudní koš. Pokud jsou dýchací cesty čisté, zkontrolujte, zda zvíře dýchá pravidelně. Pokud tomu tak není, proveďte umělé dýchání foukáním vzduchu do nosu asi každé tři sekundy (to je také možné přes kapesníček nebo kus látky).

Nejprve zkontrolujte oběh

Při kontrole oběhového systému uslyšíte srdce nebo se pokusíte cítit puls uprostřed vnitřního stehna. V případě zástavy srdce umístěte kočku na pravou stranu a proveďte srdeční masáž. To provedete stisknutím palců rytmicky na hrudi těsně za loktem. Nepoužívejte příliš mnoho síly, protože kočičí hrudník je velmi jemný a můžete jí zlomit žebra. Nejlepší je pokračovat ve umělém dýchání stejně dlouho jako s masáží srdce. Nevzdávejte se příliš rychle – někdy je umělé dýchání a masáž srdce stále úspěšná i po deseti minutách. Pak věnujte pozornost zranění. Nejdůležitější je utišení těžkého krvácení tlakovou bandáží. Pokud nemáte po ruce žádnou bandáž, zkuste krvácení zastavit prstem.

Vždy k lékaři i když zranění nevypadá vážně

Jiná zranění se kryjí, pokud je to možné, lehkým obvazem. Pokud máte podezření na zlomeninu, netravte příliš mnoho času pokusem o to, aby jste jí našli. Pro kočky by to bylo příliš stresující. Zároveň by mohlo dojít k zhoršení zranění při manipulaci s tělem. Nyní je mnohem důležitější zorganizovat co nejšetrnější přepravu k veterináři (pokud existuje nějaká možnost, dejte mu vědět o vašem příjezdu). Ideální pro přepravu je polštář či přikrývka nebo karton. Dokonce i přikrývka nebo bunda je lepší než nic. Po nehodě jeďte s kočkou vždy k veterináři. I když se zvíře zdá naprosto v pořádku. Protože se může dostat do život ohrožujícího stavu šoku nebo utrpět těžká vnitřní zranění.

Následná péče po nehodě

Nenechávejte kočku v prvních několika dnech po nehodě samotnou i když se zdá být zcela v pořádku. Protože jen tak můžete včas zareagovat. To může být velmi důležité, pokud má zvíře vnitřní zranění, které nebylo možné zjistit při prvním vyšetření. Pozorujete chování vaší kočky: žere a pije dostatečně, chodí pravidelně na záchod atd.? Jsou jejich držení těla a chůze normální? Vyhýbá se skokům? Kouše se nebo škrábe často na těle? Jak reaguje na dotek? Vykazuje známky bolesti? Zkontrolujte alespoň jednou denně na otoky. Pokud má kočka otevřené rány, zkontrolujte obvaz nebo šev. Nepříjemný zápach, vytékání hnisu naznačují infekci rány, kterou musí ošetřit veterinární lékař. Pokud to je možné, podívejte se na ústní sliznici několikrát denně. Měla by být růžová. Kromě toho každý den změřte tělesnou teplotu, abyste zabránili horečce.

zdroj: www.geliebte-katze.de

2 Responses to “Jak poskytnout první pomoc kočce

  • Dagmar Ohnoutková
    4 years ago

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat (poradit). Mám kocourka Lukáška (13 let), vzhledem ke svému věku má řadu zdravotních problémů – artritida, velmi časté zvracení, občasný průjem atd. stav se zhoršuje poslední dva měsíce. Proč tedy píši, po autonehodě se vracím do zaměstnání. Marodila jsem rok a nyní Lukášek potřebuje celodenní dohled. Vzhledem k tomu, že pracuji na nepřetržitém provozu nemohu se mu plně věnovat. Potřebovala bych najít nějakou dobrotu dušičku, která by se o Lukáška postarala. Je samozřejmostí, že veškeré náklady na jeho důstojné dožití budu hradit. Lukášek je solitér a má rád svůj klid. Píše se mi to velmi těžce, protože jsem ho vypiplala od koťátka, které jsme si přinesli z útulku. Děti už odrostli a jsou pryč a manžel je velmi pracovně vytížený. Promiňte mi, ze jsem se tak rozepsala, ale chci pro Lukáška jen to nejlepší. Prosím o nějakou radu, děkuji a přeji hezký den. Dagmar Ohnoutková

    • Dobrý den,

      v této situaci bych Vám mohla poradit pokusit se kontaktovat s prosbou o pomoc při hledání nového domova útulky ve Vašem okolí nebo jiné organizace, zabývající se pomocí zvířatům. S největší pravděpodobností nebudou mít kapacitu přijmout dalšího svěřence, ale mohou pomoc se sdílením Vaší žádosti (na sociálních sítích mají obvykle velký počet sledujících a je možné, že se nějaká dobrá duše najde). Určitě by bylo vhodné poslat nějaké fotky kocourka s popisem jeho zdravotního stavu. Realita je ale taková, že starší kočky, navíc se zdravotními problémy nehledají domov zrovna snadno. Každopádně to za pokus určitě stojí.

Leave a Reply

Your email address will not be published.