Strava, pití a toaleta – 4. část

S kočkami je to někdy trochu obtížné co se týže stravy a pití. Jsou trochu vybíravé…no, popravdě možná některé i trochu víc. Třeba zrovna ta moje 🙂

KAPSIČKY

Kočička snící o ryběNaši kočičku jsme obdrželi s instrukcí, že jí kapsičky, které by kočky kupovaly, pokud by tedy mohly. Chvilku to fungovalo. Pak kapsičky došly a my jsme zkusili experimentovat s jinými značkami a druhy. Kočka si na nové kapsičky nestěžovala, vypadalo, že jí chutnají všechy bez problémů. Pak byla akce na již zmíněné oblíbené kapsičky, tak jsme jich nakoupili pořádnou zásobu a při dalším krmení jsme s překvapením zjistili, že kočce najednou přestaly chutnat :))) Takže spousta kapsiček a nikdo, kdo by je měl chuť sežrat. Přesvědčovali jsme jí, že my to opravdu nebudeme, ale nic. Postupně jsme vyloučili i různé druhy masa: hovězí, králičí, jehněčí, omezili kuřecí a zůstali u převážně rybích, protože jiné prostě ne a ne. Nakonec nechtěla jiné než rybí a tak jsme se ustálili na jedné značce s černo-býlím kocourem na obalu. Při pokusu namluvit jí, že předse i ta hovězí je dobrá, že jí chutnala ještě nedávno, kočka couvala od misky a pak se na mě podívala s výrazem: to jako myslíš vážně? Tohle mám jíst? Dej mi prosím něco jiného. Nutno dodat, že přitom vypadá tak mile, že máte pocit, že by jste jí nemohli udělat nic horšího, než-li jí nutit sníst zrovna tuto kapsičku. Takže nabízené hovězí putovalo do koše (okoralé by to i tak nesežrala) a princeznička dostala novou…. Ostatní kapsičky jsme holt darovali známým a do útulku. Alespoň jsme z toho měli trochu dobrý pocit.

PITÍ

Zdroj: Petdesk.netKočky pijí přirozeně málo, ale pít by měly. Hlavně proto, že se díky této kočičí přirozenosti mohou rozvinout různá onemocnění ledvin. Proto mi dělalo starosti, že má kočka pije opravdu málo. Někdy jí nevidím pít celé týdny. Tak jsem pátrala po důvodech. A zjistila, že kočka není zvyklá mít v přírodě pití při žrádle. Pije při procházce svým teritoriem – jakoby náhodou. Také jsem si všimla, že když pije, tak z lahví, ve kterých je voda pro kytky nebo jí lákají skleničky, prostě ne miska. Tak jsem zkusila dát jí vodu do zavařovací sklenice, úplně mimo prostoru kde jí a zabralo to. Viděla jsem jí ten den pít 3 krát za sebou. Pak se ale počet návštěv u sklenic opět snížil. I když to zní zváštně, prý by kočku mělo pití bavit. Některé kočky mají rády vodu ochucenou, např. vodu, ve které jsou kytky nebo rybičky (když čistím akvárko, tak se občas napije). Prostě mají své chutě a je asi potřeba jim dopřát více zdrojů vody. Obměňovat místa pro vodu, aby jste jí k pití motivovali. Fontánky pro kočky u někoho také slaví úspěch a u někoho propadly. Záleží jaké má vaše kočka preference co se týče pití. Některé kočky vyžadují vodu z kohoutku, pro tyto bude asi tato varianta vhodná. Já jsem fontánku pořídit zkusila a bohužel zaznamenala úspěch jen první dny. Pak přestala kočku zajímat. Zatím tedy nejvíc funguje zdroje vody obměňovat. Problém s pitím stále řešíme, takže pokud máte nápady na fungující motivaci, sem s nimi!

TOALETA

Jak schovat kočičí záchod (casa.com.br)Osobně si myslím, že uzavřená toaleta je lepší než otevřená. Domnívám se, že je o něco hygieničtější. Kočka v ní má větší soukromí a částečně jsou eliminovány i pachy. Je potřeba si uvědomit, že kočku na tuto toaletu musíte navyknout. Já jsem se chybně domnívala, že kočka automaticky pochopí jak se na toaletu chodí, ale protože předtím měla pouze otevřenou, tak nevěděla jak se používají dvířka a tak se poprvé vyčůrala vedle. Asi si chudák myslela, že tam nesmí :-)) Naštěstí nebylo nijak složité jí vysvětlit funkcionalitu dvířek. Sundala jsem vrchní část toalety a kočku s ní „zaklopila“, aby byla uvnitř, pak jsem nadzvedla dvířka a namotivovala jí granulkami. Takhle jsem to udělala asi 3 krát a od té doby už nebyl s použitím toalety žádný problém. Pokud ale preferujete otevřenou toaletu, tak i tuto lze krásne schovat třeba do skřínky, jak je vidět na fotkách (zdroj: casa.com.br).

Toaletu je ideální čistit ráno a večer. Kočky jsou velice čistotné a do špinavé toalety chodit rozhodně nebudou. Takže pokud se chcete vyvarovat problémům s močením mimo toaletu, tak se snažte toaletu udržovat v čistotě. Pokud stelivo začne páchnout, je lepší ho celé vyměnit a toaletu umýt. Močení mimo toalety může signalizovat i zdravotní problém, např. zánět močového měchýře, takže pokud vám kočka z ničeho nic začně močit mimo záchod, tak je určitě namístě navštívit veterináře (ideálně se vzorkem moči na rozbor). Obvykle se dělá i sono a pokud se zánět potvrdí, tak kočka dostane antibiotika cca na týden.

STELIVO

Problémy s močením mimo toaletu může způsobit i stelivo, které kočce nevyhovuje. Moje kočka vyžaduje hrudkující z bentonitu. Zkoušela jsem spoustu jiných steliv, včetně silikonových. S těmi mám asi nejhorší zkušenost. Jsou to tvrdé, ostré kamínky, které zřejmě kočce dráždí jemné polštářky na packách, takže na to vůbec chodit nechtěla. Obdobný problém časem nastal i u přírodního steliva s vlákny (něco jako piliny). I když spousta chovatelů koček má s tímto druhem steliva velice dobré zkušenosti. Té mojí se na něm časem něco prostě nelíbilo. Chce to vždy vyzkoušet, co vyhovuje vaší kočce a vám.

 

 

 

6 Responses to “Strava, pití a toaleta – 4. část

  • Irena Brandštetterová
    4 years ago

    Dobrý den, naše kočky pijí hodně, nejraději z větších nádob, třeba z malého pekáčku nebo lavorku umístěných na různých místech v bytě kde se jakoby mimochodem cestou napijí. Fontánku využívá jen jeden kocour.

    • Dobrý den,

      ano, po různých pokusech mám podobnou zkušenost. Raději klidně víc míst na pití a spíš mimo žrádla. Kočku baví objevovat nová místa a zdroje pití. Fontánka kočku bavila jen chviličku, ale každá kočka je jiná a může mít jiné preference 🙂

  • Irena Brandštetterová
    4 years ago

    Vůbec bych nepreferovala uzavřenou toaletu z důvodu prachu z bentonitu, který vzniká vyhrabáváním důlku pro vykonání potřeby. Kočka to musí dýchat po dobu vykonávání potřeby a vadí ji to i na oči. Samozřejmě lidem více vyhovuje uzavřená toaleta právě z těchto důvodů, že se méně práší do prostoru. Některé kočky mohou mít strach z uzavřených prostor a ani tam nevlezou. Nejlépe je uklízet exkrementy po každém použití záchodu,tak jako u sebe, protože si kočka svoje předchozí může rozdupat a pak se to hůře vybírá a ona to pak roznáší na packách. A také se tím zamezí pachům.Existují speciální koše na močové výkaly, které zabraňují šířit zápach a nemusí se často vynášet. Další poznámka k toaletám je počet. Jedna kočka dvě toalety. Dvě kočky tři toalety. Atd.

    • Tady hodně záleží na tom jaké stelivo člověk použije (kvůli prašnosti) a taky na velikosti kočky. Pro velkého kocoura nebo obecně kočku většího plemene může být uzavřená toaleta opravdu málo prostorná. Moje kočka je malá (cca 2,7 kg), takže i uzavřená toaleta jí nabízí dost místa. Popravě si ale nedokážu představit, že by běžnou toaletu pohodlně používal velký mývalák. Tam už člověk musí vymyslet alternativu, která bude pro kočku vhodná.

  • Kristýna
    3 years ago

    Ať děláme cokoli – naše kočky pijí od nás. Ze začátku nám to bylo proti srsti, dokud jsme se nesmirili s tím, že když několikrát denně necháme třeba sklenici vody na stole a jdeme dělat něco jiného, pijí z toho, ať si toho všimneme nebo ne. A pijí obě pravidelně, jak pokaždé přineseme jinou nádobu, čerstvou vodu několikrát denně a sami z ní pijeme, musí ji taky přeci ochutnat 🙂 doufám, že nejsem jediná 😀

    • Dobrý den, moje kočka tohle dělá jen občas. Spíš očichává, co tam máme dobrého. Ale nejvíc vyhledává vodu, ve které mám na zakořenění nějaké řízky rostlin. Nevím proč, ale voda s kytkami jí chutná nejvíc.

Leave a Reply

Your email address will not be published.