RAGDOLL

RagdollDalší velice oblíbené plemeno, a to hlavně díky své nekonfliktní, dobromyslné, vyrovnané a podajné povaze. Jedná se o polodlouhosrstou kočku s modrými očima. Kočky tohoto plemene zůstávají nerady opuštené (pravidelně vyhledávají společnost svého páníčka), proto je dobré jim věnovat hodně času, aby nestrádaly. Pokud dostatek času nemáte je vhodné pořídit pro ně kočičího kamaráda. Ragdoll je tolerantní k dětem i dalším zvířecím kamarádům.  Je důvěřivý i k cizím lidem s díky své klidné a uvolněné povaze se dá dobře využít na felinoterapii (léčba kočkou).

Stavba těla:Ragdoll

– velký vzrůst (váha do 8 kg), stavba kostí není příliš pevná
– výška v kohoutku do 40 cm
– dobře tvarovaná hrudní část
– dlouhý, ke špičce se zužující ocas
– trojhelníkový (klínovity) tvar lebky, nos je mírně prohnutý
– uši daleko od sebe, mírně nakloněné dopředu
– oči oválné, jen mírně šikmo a vždy modré

Srst:

– měkká, hustá srst, střední podsada
– hustý límec kolem krku, hustý ocas
– barevné variety modrá, čokoládová, liliová, červená, krémová, želvovinová

Povaha a charakter: Ragdoll je známá hlavně jako kočka vhodná do bytu, ale i přesto je zvědavá a hravá. To je považováno za velmi zajímavou kombinaci – milovníci těchto koček prohlašují, že to s nimi není nikdy nuda. Ke svým lidem je Ragdoll dobromyslný a přítulný, a to i ve vztahu k cizím lidem. Vyrovnaná povaha činí z Ragdollů příjemné společníky. Nicméně, je to kočka, která není ráda sama, chce se aktivně podílet na dění kolem sebe a potřebuje zdravou dávku pozornosti, ale bez vnucování.

RagdollHistorie: V 60. letech Američanka jménem Anne Baker objevila ve vrhu kočky (bílá angorská kočka), která patřila její sousedce neobvykle velké kočky s modrýma očima a hustou, dlouhou srstí. Kočka sousedky měla přístup ven a byla často březí. Podle dostupných zdrojů si Ann vypujčila od sousedky kocoura, který měl vzhled plemene Birma (navíc měl ale bílé tlapky a konec ocasu), dvoubarevnou kočku (bílá/hnědá) a ještě jednu černou kočku, zřejmě z jiného vrhu. Koťátka se narodila poté co kočka přežila nehodu. Právě této nehodě se připisuje důvod uvolněné povahy Ragdollů. Říká se, že se dokáží uvolnit jako hadrová panenka (odtud název Rag – hadr, doll – panenka). Podle některých zdrojů kočky zkřížila i s perskou kočkou. Sama byla chovatelkou perských koček (většinou černé barvy). Nakonec se jí podařilo vyšlechtit jedince s výše uvedenými vlastnostmi, které dostali pojmenování Ragdoll.

Ann byla asi velice zdatná obchodnice, protože plemeno začala propagovat letáky, reklamou v novinách a časem, kdy upoutala pozornost médii, tak i v národní televizi. Když byl chovatelský program dobře zaveden, Ann Baker udělala něco neslýchaného ve světě chovu koček  – nechala si obchodně zapsat označení Ragdoll a ostatní chovatelé s ní museli uzavřít smlouvu a platit poplatky za každé koťátko, které prodali. Ann také založila registr s názvem International Ragdoll Cat Association (IRCA), který nebyl spojen s velkými sdruženími koček. Ann měla velmi přísné chovatelské zásady, které museli ostatní chovatelé následovat, aby si kotě zaregistrovali jako “skutečného” Ragdolla. Časem však začala Ann říkat o plemeně velmi podivné věci. Například tvrdila, že je imunní vůči bolesti a strachu, vůbec nelíná a že má mývalí nebo dokonce lidské geny. Vztahy mezi Anne a dalšími chovateli Ragdollů se staly napjatými a mnozí registr opustili. V Evropě Ragdoll stal se populární v 80. letech a 1992 byl po dlouhých letech uznán jako plemeno. V ČR bylo toto plemeno donedávna poměrně vzácné, nyní jeho popularita stále roste.

Zajímavosti: Ragdoll je považován za největší domácí kočku na světě. Získala také místo v „Guinnessově knize rekordů“. Její srst je potřeba velmi pečlivě vyčesávat hlavně během línání, jinak postačuje pravidelné česání (jednou za týden). Celkový zdravotní stav Ragdoll je považován za stabilní. Může se u ní vyskytnout dědičná choroba – hypertrofická kardiomyopatie (obvykle fatální srdeční onemocnění). Genetický test může odhalit, zda má kočka k toto onemocnění dispozice.

RagdollRagdoll

 

 

 

 

 

 

 

Zdroj fotografií: animalplanethd.com, iwantaragdoll.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.