Jak na krmení kočky syrovým masem (BARF)

Název “BARF” označuje speciální způsob stravování pro psy a kočky, který si v posledních letech získal poměrně hodně přívrženců mezi majiteli zvířat a stává se stále populárnějším. Zkratka původně vznikla z anglického Born Again Raw Feeders, což by se dalo volně přeložit jako Znovu zrození syrovokrmiči 🙂 Později se to změnilo na Bones And Raw Foods (Kosti a syrové žrádlo). Tento způsob výživy je chápán jako biologicky vhodné krmení a alternativa ke komerčně dostupným konzervám.

Syrová stravaV rámci BARFINGu se zvířatům podává syrové maso, droby, chrupavky a kosti. To je doplněno přidáním zeleniny, ovoce, obilovin nebo dokonce olejů a bylin. Přívrženci BARFu věří, že tento způsob krmení zvířat je nejpřirozenější. Mimo jiné je dle jejich názoru možné se tímto způsobem vyhnout škodlivým důsledkům nesprávně sestaveného průmyslově vyráběného krmiva.

Jaké to má pozitiva?

Majitelé koček mají přesnou kontrolu nad jednotlivými složkami stravy
Krmivo je možné lépe odměřovat podle potřeby
BARF může eliminovat vznik alergií
Jídlo je chutné pro zvířata
Neobsahuje žádné další nežádoucí produkty, dochucovadla atd.

Jaké to má negativa?

Existuje riziko nesprávného složení žrádla (například nedostatečné nebo nadměrné zásobování některých živin)
Krmení kostmi může způsobit zranění
Žrádlo je nutné připravovat vždy čerstvé a následně vhodně skladovat (mrazit)
Syrové maso může být infikováno bakteriemi

Každý, kdo se rozhodne pro BARF, by se měl v každém případě intenzivně zabývat nutričními potřebami své kočky.

Několik zásad důležitých při podávání syrové stavu u koček (MVDr. Markéta Rázgová):

  1. U koček si chovatel nevystačí pouze s mletým masem, je nutné krmit i masem kusovým. Důvodem je obsah taurinu – tato důležitá látka se chemicky mění při styku s kovem a tím pádem může mít kočka krmená pouze mletým (mletí pomocí kovového mlýnku) masem nedostatek taurinu. Při nedostatku taurinu hrozí kočce poškození zraku a nervové soustavyVětší množství taurinu se nacházíí  v srdci – u koček nejčastěji podáváme kuřecí nebo hovězí srdce. Maso pro kočku je lepší krájet keramickým nožem, aby nedocházelo ke styku masa s kovem. Doporučuje se krmit kočku tak, aby alespoň polovina krmeného masa byla tzv. kusová a ne mletá a alespoň 1x týdně podávat právě srdce.
  2. Kočce při této formě krmení nestačí krmení 1x nebo 2x za den, ale minimálně ve 3 – 4 porcích. Kočka se přirozeně v přírodě krmí 8 – 16 krát v malých porcích. Důležité je také vědět, že kočka nesmí hladovět, protože při hladovění dochází k výrazné zátěži jater a kočka může i onemocnět.
  3. Ryby je u koček  možné podávat maximálně jednou týdně. Důvodem je obsah enzymu thiaminázy v mase ryb – tento enzym degraduje vitamín B1 a může dojít k jeho nedostatku. Nedostatek tohoto vitamínu se u koček projevuje onemocněním srdce a mozku.

Tygřík

Přílohy a minerály
V každém případě je čerstvému masu nutné přidat rýži a dva díly zeleniny (maximální podíl k masu je jedna třetina z celkového mnnožství). Tato složka nahrazuje obsah živin ze střev přirozené kořisti (myší) a jsou potřebné  pro udržení látkové výměny. Kromě toho musí být přidány minerály a vitamíny. Druh a množství závisí na velikosti, fyzické aktivitě, tělesné hmotnosti, věku a zdravotním stavu kočky.

Zelenina přestože je vláknina (zelenina) z těla kočky vyloučena v nestrávené podobě, je nezbytná pro trávení.

Sacharidy (tj. škrob obsažený v obilovinách, rýži a bramborách – ve vařeném stavu). Kočky však škrobu potřebují jen velmi málo.

Živočišný tuk je důležitým zdrojem energie a také nezbytným pro využití vitaminů rozpustných v tucích. Kočka denně potřebuje 10 – 15 % tuku. Rostlinné oleje nemohou uspokojit potřebu esenciálních mastných kyselin a měly by být podávány pouze v kombinaci. Živočišné bílkoviny jsou nezbytné pro tvorbu a udržování tělesné hmoty. Kočky vyžadují poměrně neobvyklé množství bílkovin, které musí být vysoké kvality a obsahovat dostatečné množství esenciálních aminokyselin (svalové maso, ryby, droby, vejce, mléko a mléčné výrobky).

Vitamíny jsou životně důležité organické sloučeniny. Vyvarujte se nadměrné dodávky vitamínů rozpustných v tucích (A / D / E / K), protože může způsobit otravu, pokud je uložena v játrech. Ve vodě rozpustné vitaminy, na druhé straně (komplex B, C), se vylučují močí a musí být přidány čerstvé, protože na rozdíl od těch, které jsou rozpustné v tucích, nejsou tak tepelně odolné. Vitamin C se vyrábí ve vlastní syntéze a obvykle se musí podávat pouze u nemocných zvířat.

Minerály jsou nesmírně důležité pro kosti, zuby, svaly a krev. Základem je vápník (Ca) a sůl (NaCl – potřeba asi 1g / 100g krmiva). Kromě toho je třeba věnovat pozornost rovnováze mezi kalciem a fosforem (P) – poměr Ca-P 0,9: 1 je považován za optimální. V případě krmení čistým masem se tento poměr posunuje ve prospěch fosforu a musí být kompenzován, aby se předešlo nevratným změnám kostry. Příklad: 100 g středně tučného hovězího masa obsahuje 12 mg vápníku a 208 mg fosforu; to odpovídá poměru 0,9: 16,2. Pokud nechcete neustále pracovat s váhou a aritmetikou, můžete se nejlépe spolehnout na hotové směsi vitamínů a minerálů.

Jak je z výše uvedeného zřejmé, tak rozhodnutí, zda krmit kočku pouze syrovým masem je důležité pečlivě zvážit. Vyžaduje totiž dostatečné znalosti pro sestavování krmiva, jeho správného dávkování a je samozřejmě i časově náročnější. Na druhou stranu, pokud chcete mít výživu své kočky 100 % ve svých rukách, tak tímto způsobem je toho možné dosáhnout.

Zdroj: www.geliebte-katze.de a další

Leave a Reply

Your email address will not be published.