KOČKA NIKDY NESPÍ (TEDY ALESPOŇ V NOCI)

No není to tak úplně pravda, ale jako název článku se mi to líbilo 🙂 Kočka spí velice ráda a hodně, ale hlavně přes den. Některé zdroje uvádějí, že spí až 16 hod. denně. Mladé kočky jsou aktivnější a vyžadují víc aktivity a hraní, ale po roce, kdy je kočka již dospělá, je poznat určité zklidnění a víc spánku přes den. Možná jste tak trochu rádi, že již skončilo období, kdy bylo bláznivých chvilek přes den někdy až příliš. Třeba, že se v klidu podíváte na svůj oblíbený pořad nebo můžete dělat ruční práce, které doteď kočku lákaly (např. práce s čímkoliv co jen zdánlivě připomíná provázek). Nemusí to však znamenat, že se dobře vyspíte.

Spokojený spánek

Pro mě bylo poměrně nemilé překvapení, když jsem zjistila, že má kočka se budí někdy mezi 3 až 5 hodinou ranní. To, že to není u koček nic neobvyklého se člověk dozví až když začne pátrat na internetu po řešení tohoto nemilého problému a zjistí, že nás postižených kočkomilů je spousta. Zkuste se podívat na diskusní fóra :-)))

První na co je potřeba si zvyknout, že některé kočky (abych nezevšeobecňovala), ale myslím, že většina, se v průběhu noci minimálně jednou, ale většinou i několikrát budí. Kočka totiž spí v krátkých cyklech, ne tak jako my celou noc. Ze začátku mě to budilo také, ale časem si člověk trochu zvykne, že kočka pravidlně obchází teritorium jako správný dravec, občas vás může probudit křupot granulí nebo jiné šramocení, což ještě není taková katastrofa.

Chce se mi spátSpím i letím

Horší je, že když se kočička probudí mezi 3-5 hodinou ráno, tak se jí už nechce spinkat, ale úplně nejhorší je, že nechce, aby jste spali ani vy! Prostě si žádá vaši společnost. Naše kočka – a není jistě sama (podle mého průzkumu internetu) – je specialistkou na buzení. Šmejdí po celé ložnici a zkouší co by paničku tak nejlépe probudilo. Pokaždé si najde něco, co zachrastí, zacinká, zaklepe tak, aby mě to přimělo vstát. Jakmile to udělám, tak se rozeběhne obrovskou rychlostí, protože už ví, co jí čeká. Chci jí chytit a zavřít to vedlejšího pokoje, abych se mohla ještě pár hodin vyspat. Bohužel v těchto ranních hodinách je to nesnadný úkol a ona ví, kam se schovat. Přesně ví, kam se vy díky své velikosti či neohebnosti (oproti kočce) nedostanete. A tam se ukryje. Čeká…vy si dáte tu práci, že podlezete, přeskočíte, zkroutíte si celé tělo a chcete ji už už chytit a v tom vyrazí na opačnou stranu bytu. Po dlouhém období zkoušení (provázeného malými a bezvýznamnými úspěchy) jak jí přelstít jsem dospěla ke kombinovanému řešení. Odstranění předmětů, které nechci, aby se rozbily, z ložnice.

Takže doporučení pro vás: To, co se nedá rozbít a když to padne nedělá rámus, že by to vzbudilo celý barák, může zůstat – ale je možné že ráno strávíte jistý čas zvedáním různých věcí ze země. Ale co je důležité je IGNORACE, a to úplně od začátku. Protože jestli kočka zjistí, že vás něčím kolem třetí hodiny ranní přiláká, aby jste se s ní „hráli“, tak tuto možnost využije a je jí opravdu jedno, že to bude rozbitá váza po babičce nebo památka z krásné dovolené nebo….. cokoliv.

Unavena hrouTuto techniku je potřeba kombinovat, protože samotné odstranění předmětů nefunguje. Moje kočka došla tak daleko, že používala ke chrastění i držadla na šuplících, když už nebylo nic jiného. Skoro jsem jí za tu snahu pochválila, byla tak milá :-))) Pokaždé zašramotila a koukala na mě co se bude dít. Takže je potřeba počítat s tím, že jakmile vaše kočka zaznamená váš pohled, pohyb nebo náznak toho, že vstáváte (třeba, že potřebujete jít na záchod), tak už ví jak na vás a další noc to rozhodně bude použito proti vám!

Jisté zlepšení přináší i správné načasování aktivity před spánkem, tj. pokud je na to kočka alespoň trochu naladěná, tak si s ní hrát co nejdéle, aby se dostatečně unavila. Následně pak naservírovat jídlo, které zajistí klidnější spánek bez náhlých záchvatů hladu, protože hladová kočka vás rozhodně spát nenechá. O tom není třeba pochybovat.

Nyní vám už přeji hodně úspěchů, pevné nervy a vám i vaší kočce spokojený, klidný a hlavně dlouhý spánek. A pokud se to vždy nezadaří, tak se na ní moc nezlobte a berte to tak, že vás má ráda a chce být prostě s vámi za všech okolností.

Leave a Reply

Your email address will not be published.