Co ze zápachem kočičí toalety

Zápach z kočičí toalety je extrémně nepříjemný jak pro lidi, tak pro i pro kočky. Kočky jsou velmi čistotné a zápach z toalety je může přimět, aby se tomuto místu vyhýbaly a v budoucnu vyhledávaly jiné místa pro vykonání své potřeby. Zde jsou příčiny nepříjemných pachů z kočičí toalety a co s nimi můžete dělat.

Důvody, proč toaleta smrdí

Pokud toaleta i přes pravidelné čištění a výměnu podestýlky začne nepříjemně zapáchat, mohou být příčinou tyto důvody:

  • Příliš málo steliva – doporučuje se množství do výšky cca 5 – 7 cm.
  • V domácnostech s více kočkami je málo toalet –  kočky by měly mít vždy k dispozici o jednu toaletu více než je počet koček v domácnosti.
  • Stelivo pro kočky, které špatně váže pachy. Většině koček vyhovuje hrudkující stelivo, to však může občas vázat pachy, hlavně pokud ho používáte do uzavřených kočičích toalet. Na druhou stranu kočky ho dobře tolerují hlavně proto, že malá zrna kočkám vyhovují – nevadí jim na tlapky. Osobně doporučuji v případě, že používáte hrudkující stelivo spíš otevřenou kočičí toaletu. V té uzavřené se pachy často udržují delší dobu a to ovlivňuje pach steliva. Většinou vám pak nezůstane nic jiného než celé stelivo vyhodit a to je škoda jak z finančního hlediska, tak i proto, že vyhazujete něco, co jste mohli ještě dlouhou dobu používat (resp. vaše kočka).
  • Neměníte celou toaletu – toaleta se doporučuje vyměnit jednou ročně, hlavně pokud máte doma více koček.
  • Potravinová intolerance nebo nemoc – zapáchající výkaly nebo nadměrné močení mohou být známkou nemoci a měly by být objasněny veterinárním lékařem.
Místo překrývání pachů je třeba odstranit příčiny.

7 tipů proti zápachu kočičí toalety

1. Vyprazdňujte co nejčastěji

Trus by se měl z toalety odstraňovat minimálně dvakrát denně, ideálně i po každé návštěvě toalety. Ujistěte se, že odstraníte i malé hrudky. Podestýlku je nutné pravidelně doplňovat, aby byla vždy vysoká minimálně 5 cm.

2. Pravidelné úplné čištění

Toaleta by se měla jednou týdně kompletně vyčistit. Stelivo je potřeba odstranit a toaletu pořádně vydrhnout horkou vodou a neutrálním čisticím prostředkem. Než se znovu naplní, musí být zcela suchá. Pro neutralizaci moče lze toaletu také vymýt octem. Je však důležité jej poté obzvláště důkladně opláchnout čistou vodou.

3. Pravidelná výměna

Plastové toalety je třeba pravidelně vyměňovat. Doporučuje se jednou ročně. Jakmile je plastová podlaha zdrsněna poškrábáním a agresivní močovinou, zápach tam obzvlášť dobře drží. Pokud si toho všimnete, zvažte výměnu toalety.

4. Umístěte pytle na dno toalety

Aby byla plastová toaleta chráněna před koncentrovanou močí a aby bylo kompletní čištění ještě snazší, existují speciální hygienické sáčky, určené pro kočičí toalety. Ty připomínají pytel na odpadky a jednoduše se natáhnou přes toaletu, která se naplní stelivem. Jsou odolné proti poškrábání, aby kočka při zahrabávání sáčky neponičila drápky.

5. Vyberte si správné stelivo

Výběr steliva může ovlivnit zápach. Hrudkující stelivo pro kočky z dřevěných vláken je zvláště dobré při pohlcování pachů, zatímco stelivo na bázi jílu je méně účinné. Na trhu jsou speciálně vonící druhy steliva, ne každé kočce se však tyto umělé vůně líbí.

6. Toalety s uhlíkovým filtrem

Na trhu jsou toalety s uhlíkovým filtrem, který by měl zápach eliminovat, protože v uzavřených toaletách se zápach drží déle.

7. Správné umístění

Při zakládání popelnice byste se měli také ujistit, že je na místě, kde ji můžete na krátkou dobu jednoduše vyvětrat.

Vůně proti páchnoucím popelnicím

Mnoho majitelů koček se snaží zamaskovat nepříjemný zápach příjemnými vůněmi. Ale aromalampy, aroma difuzéry nebo aroma kameny vedle toalety nejsou dobrý nápad. Kočky jsou velmi citlivé na některé vůně a mohou se začít tomuto místu vyhýbat.

Leave a Reply

Your email address will not be published.